FAQ' S

1. ŠTA JE ZDRAVA HRANA?

Namirnice koje doprinose poboljšanju fiziološke i psihološke ravnoteže organizma, kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekcije i bolesti smatraju se zdravom hranom, prema američkoj definiciji iz 1974. godine. (Healthy Food)

2. KAKO SE ZDRAVO HRANITI?

- 5 puta dnevno voće i povrće

Voće i povrće je bogat izvor vlakana, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i antioksidansa. Tokom dana unositi 3 obroka povrća i 2 obroka voća (1 obrok = min. 120 g = 1 puna ruka)

 - Žitarice kod svakog glavnog obroka

Proizvodi od žitarica, poput hleba, testenine, krompira i pirinča, važni su izvori ugljenih hidrata i vlakana. Oni su izvor energije koju telo može lako iskoristiti. Ovu vrstu proizvoda nužno je uključiti u svaki glavni obrok, 3 obroka dnevno. Prednost dajte celovitim i ekološkim proizvodima

 - Meso, ribe, jaja, mahunarke: dnevno

Meso, ribe i jaja sadrže proteine, masti, minerale i vitamin B. Mahunarke u koje se ubraja grašak, sočivo, slanutak, uz ugljene hidrate sadrže takođe i prethodno navedene nutrijente. Konzumirajte ih jednom dnevno raznovrsno raspoređene, 1 obrok mesa ili ribe (100-120g) ili kao alternativu 2 puta nedeljno mahunarke (60g). Goveđe meso, mesne preradjevine i riba preporučuje se kao dobar izvor životinjskih proteina dok se jaja preporučuju za konzumiranje 2-3 puta nedeljno. Ukoliko dajete prednost vegetarijanskoj ishrani, biljne proteine možete naći u tofuu, sejtanu ili tempehu.

 - Mleko i mlečni proizvodi: dnevno

Mleko i mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir sadrže proteine, masnoće, kalcijum i razne vitamine.

Konzumirajte ih 2 puta dnevno približno 120g, najbolje s manje masnoća i iz ekološkog uzgoja. Osobama koje izbegavaju mleko i mlečne proizvode zbog laktoze, preporučuje se kozje mleko i mlečne delikatese, kao i biljni napici koji služe kao zamena za mleko. Napici od žitarica, poput pirinčanog, ovsenog ili sojinog, bogati su biljnim proteinima te su obogaćeni kalcijumom.. Izuzetno su blagog i ukusnog ukusa te su preporučljivi, kao zamena za mleko, u svim jelima i gastronomskim situacijama.

- Masti i ulja dnevno, umereno

Masti i ulja sadrže esencijalne masne kiseline i liposolubilne vitamine (A,D,E,K). Zdravija su, i stoga prednost imaju, hladnocedjena biljna ulja i ulja jezgrastog voća (ekstra devičansko maslinovo ulje, suncokretovo ulje, bučino ulje i dr.). Dnevno koristite najviše 3 puta po 10g. Masti životinjskog porekla (maslac, pavlaka, svinjska ili ovčja mast) koristite u umerenim količinama.

3. ŠTO ZNAČI BIODINAMIČKA PROIZVODNJA?

Termin biodinamička proizvodnja odnosi se na ekološku proizvodnju koja poštuje prirodne cikluse setve i žetve. Povrh toga, biodinamička proizvodnja brani korištenje genetski modifikovanih vrsta, petrohemijskih sredstava ili prekomernog navodnjavanja. Poštovanje prirodnih ciklusa garantuje da je seme polegnuto u zemlju kada je to prirodno za njega te da je rod zreo na suncu i ubran skladno prirodnom kalendaru. Zabrana korišenja genetski modifikovanih vrsta, hemijskih pesticida i djubriva je izdašnog navodnjavanja, garancija je visokokvalitetnog, izvornog ukusa, kao i bogatstva nutritivnog sadržaja pojedine kulture (voćke, žitarice, povrća, itd).

4. ZAŠTO DATI PREDNOST EKOLOŠKIM PROIZVODIMA?

- sadrže u proseku 50% više vitamina, minerala, enzima i ostalih mikroorganizama;

- smanjuju rizik unošenja brojnih otrova;

- boljeg su ukusa; 

- smanjuju zdravstvene rizike;

- njihovim korištenjem sigurno izbegavamo genetski modifikovanu hranu;

- podržavamo i doprinosimo očuvanju, lepoti i različitosti prirode;

- realno gledano, nisu skuplji od ostalih proizvoda.

5. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PRIRODNIH I EKOLOŠKIH PROIZVODA?

Prirodna hrana je hrana koja nije tokom, nakon setve i žetve izložena aditivima, pesticidima, konzervansima, veštačkim bojama i drugim hemikalijama. Prirodna hrana nije sertifikovana. Ekološka hrana, jednako kao i prirodna, nije kontaminirana aditivima i raznim drugim negativnim agensima, a povrh toga je prošla strogi nadzor i kontrolu od nezavisnog kontrolnog tela kako bi mogla dobiti ekološki certifikat kvaliteta.

6. KAKO ZNAMO DA JE PROIZVOD BEZ GLUTENA?

Ako želite biti sigurni u ono što koristite, kupujte proizvode koji su napravljeni posebno za obolele od celijakije, kao na primer, proizvode firme Schaer. Takvi proizvodi označeni su međunarodnim znakom za bezlutenske proizvode "precrtani klas psenice" (slika).

7. KOME SE MOGU OBRATITI ZA DOBIVANJE AKTUALNE LISTE PROIZVODA KOJE NE SADRŽE GLUTEN I VIŠE INFORMACIJA O BEZGLUTENSKOJ PREHRANI?

Nacionalnim udruženjima za celijakiju.

8. ZAŠTO SU BEZGLUTENSKI PROIZVODI SKUPLJI OD KONVENCIONALNIH?

- visoki troškovi istraživanja i razvoja 

- skupe sirovine 

- velika ulaganja u kontrole i posebne metode prerade 

- sigurnosna pakovanja kako bi se izbegla kontaminacija glutenom u doticanju s drugim proizvodima na policama ili prilikom transporta 

- relativno mala potrošnja

9. DA LI PROIZVODE BEZ GLUTENA MOGU KONZUMIRATI I OSOBE KOJE NISU OBOLJELE OD CELIJAKIJE?

Bezglutenski proizvodi preporučuju se osobama, poput: 

- Celijakičara, osoba intolerantnih ili senzitivnih na gluten 

- Onih koji imaju zdravstvenih tegoba, poput autizma ili s nedefinisanim smetnjama u razvoju, boluju od multiple skleroze, ADHD sindroma (deficit pažnje ihiperaktivnost), obolelima od leukemije u razdoblju presađivanja koštane srži, bolesnicima na zračenju, osobama s oštećenjima gastrointestinalnog trakta.- Alergičnima na pšenicu

10. ŠTA JE GLUTEN?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su ječam, raž, pir, kamut i triticale. Gluten ima malu hranjivu vrednost. Osnovna uloga ovog proteina slična je ulozi "lepka", povezuje brašno žitarica kako bi se mogao ispeći kompaktan hleb, a u prehrambenoj industriji koristi se kao "nosač" aroma i boja koje se izuzetno dobro vežu na gluten.

Upravo iz razloga što nema značajnu hranjivu ulogu, bezglutenska ishrana ne smatra se štetnom za zdravlje čoveka.

11. DA LI JE ISHRANA BEZ GLUTENA URAVNOTEŽENA I ZDRAVA?

Prehrana bez glutena je zdrava, ukusna i uravnotežena. Za održavanje dobrog opšteg stanja organizma preporučuje se jesti raznovrsnu hranu, piti puno kvalitetne tečnosti i umereno koristiti so. Raznovrsna ishrana je izuzetno važna. Vodič u sastavljanju dnevnog menija može biti "piramida zdrave ishrane" koja se deli u šest delova, a svaki sadrži jednu grupu hrane: na dnu je osnovna hrana koja mora biti u ishrani zastupljena u većim količinama (žitarice – naravno bez glutena i gomolji), ona na vrhu (masti) mora biti zastupljena u manjim količinama.

12. DA LI ISHRANA BEZ GLUTENA DOVODI DO SMANJENJA NUTRITIVNIH SASTOJAKA?

Ne, jer ako se uravnoteženo hranite u skladu s preporukama piramide zdrave ishrane, onda unosite sve potrebne nutrijente. Isključivanje pšenice iz ishrane može dovesti do manjeg unosa optimalne količine biljnih vlakana. Ovo smanjenje može biti nadoknadjeno adekvatnim dnevnom unosom svežeg voća i povrća. Potrebno je takođe obezbediti dovoljan unos vitamina, naročito B kompleksa i kalcijuma.

13. JESU LI BIOTTA SOKOVI DOBIJENI IZ KONCENTRATA?

Biotta sokovi pripremljeni su po tradicionalnim recepturama od sveže ubranog voća i povrća iz ekološkog uzgoja. Upravo takvi, sadrže izuzetno visok postotak vitamina, minerala i ostalih visokovrednih nutrijenata. Biotta sokovi su 100% sokovi, dobiveni ceđenjem, nisu iz koncentrata.

14. KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU SOKOVA IZ KONCENTRATA I ONIH KOJI SU SVEŽE CEĐENI?

Koncentrat se dobija na način da se voda ("živa", stanična voda) iz sveže ceđenog soka ukloni (ispari). Takav sok naziva se koncentrat. Koncentrat se obično smrzava kako bi mu se produžio vek trajanja. Kada je potrebno napraviti sok, koncentrat se otapa i dodaje mu se voda za piće, nakon čega se sok puni u boce ili odgovarajuću ambalažu. Takav sok se naziva prirodnim sokom iz koncentrata. 

Sokovi koji se dobijaju svežim ceđenjem pre punjenja prolaze kroz proces pasterizacije nakon čega se pune u odgovarajuću ambalažu. Oni sadrže visoki postotak prirodnih, hranjivih nutrijenata poput, vitamina i minerala i visokovrednu "živu", staničnu vodu iz ploda voćke ili povrća.

15. KOJE SU PREDNOSTI STAKLENE AMBALAŽE ZA SOKOVE?

Prednost staklene ambalaže je u tome što 100% štiti proizvod od oksidacije te u slučaju prirodnih sokova čuva izvornost njihovih nutritivnih vrednosti. S druge strane, ekološka predispozicija (recikliranje) je ključan faktor prednosti staklene ambalaže pred ostalim vrstama pakovanja.

16. CESTO SREĆEMO INFORMACIJE KOJE KAŽU DA JE SOK MLADOG, ZELENOG KOKOSA JEDAN OD NAJZDRAVIJIH PRIRODNIH NAPITAKA. ZBOG ČEGA SE UPRAVO ON SMATRA NAJZDRAVIJIM NAPITKOM ZA HIDRACIJU TELA?

Dugi niz godina nutricionisti su proučavali koja prirodna tečnost bi mogla biti jednako kvalitetna za hidraciju organizma kao što je to, na primer, majčino mleko? Činjenica da je sok mladog, zelenog kokosa jedini prirodni napitak spreman za trenutnu konzumaciju, bez da se cedi ili presuje njegov plod (meso), potaknula je brojna istraživanja. Rezultati su pokazali kako je sok dobijen iz unutrašnjosti ploda mladog, zelenog kokosa visokovrednog sastava te idealan za hidraciju ljudskog organizma. Njegov sastav i odnos elektrolita gotovo je identičan sastavu čovekove plazme. Izuzetno je bogat hranjivim nutrijentima dok je u isto vreme siromašan šećerima i mastima. Zbog svog sastava smatra se jedinstvenim prirodnim izotonikom, a još se naziva tečnost života. Uz brojne vredne sastojke , poput vitamina, minerala, aminokiselina, sadrži enzim kinetin koji ujedno štiti ljudski organizam od starenja, baš kao što čuva svežinu i zelenu boju kokosovog ploda preko godinu dana. Upravo iz ovih razloga, sok mladog, zelenog kokosa, smatra se idealnom tečnošću za pametnu hidraciju organizma. Pogotovo tokom jutarnjih sati dok telo završava ciklus čišćenja od toksina koji se odvija tokom noći, tj. sna.

17. JESU LI LIMA JAPANSKI PROIZVODI SIGURNI?

Limu su, kao jednog od evropskih pionira s više od 60 godina tradicije proizvodnje makrobiotičkih, vegetarijanskih i japanskih delikatesa koji godišnje proizvodi više od 16,000 internih kontrola kvaliteta proizvoda, izuzetno zabrinula događanja u Japanu povezana s radioaktivnim zračenjem nuklearne elektrane Fukushima.

Obzirom da je Japan dugačak preko 6,000 kilometara, a ekološka katastrofa koju je izazvalo curenje radijacije u Fukushimi se dogodilo na severu Japana, nije se širilo niti imalo uticaja na useve u centralnom ili južnom Japanu. Ipak, pojedini proizvodi iz Liminog asortimana, poput supe od misa i đumbira i ječmeni miso, zbog sigurnosti proizvoda, promeniće japanskog uzgajivača. Zbog prevencije, tj. sigurnosti, sve alge iz Lima ponude koje su proizvedene pre 11. Marta 2011. su sigurne dok će nove alge biti evropskog porekla.

Obzirom na odgovorno poslovanje koje je jedna od temeljnih vrednosti Lime, svi proizvodi koji dolaze iz Japana podvrgnuti su strogoj kontroli. Povrh toga, Lima je društveno odgovoran i osetljiv proizvođač, koji će svim naporima nastojati da pomogne svojim japanskim kolegama i njihovim sunarodnjacima da prebrode ovu tešku situaciju.

Više informacija o Lima proizvodima pronađite na njihovoj službenoj stranici www.limafood.com

18. KAKO ODREDITI POTREBNU KOLIČINU JAVOROVOG SIRUPA U RECEPTIMA?

100 ml javorovog sirupa = 135 g konzumnog šećera, odnosno 100 g konzumnog šećera = 75 ml javorovog sirupa