Santamed standardi

 

Misija poslovanja naše firme nalaže da našim kupcima osiguramo najkvalitetnije proizvode koji su proizvedeni po načelima uvažavanja čoveka, njegovog zdravlja i okoline u kojoj živi. Santamed je od početka pa sve do danas, svoje poslovanje temeljio na visokokvalitetnim prirodnim ili ekološkim proizvodima. Pri odabiru partnera, rukovodili smo se sledećim kriterijumima:

 

- Pionir u proizvodnji i lider u kategoriji, kao i na tržištu

- Vrhunski kvaliteti

- Geografsko poreklo - tradicija proizvodnje

- Inovativnost i održivost proizvodnje

 

Naš lični izbor su prirodni i ekološki proizvodi, jer su bogati vitaminima i mineralima, doprinose visokom kvalitetu života, zdravlju, a osim toga odlikuje ih izvrsnost i bogatstvo ukusa. Povrh toga, proizvođači prirodnih i ekoloških proizvoda aktivno brinu o zaštiti prirode i razvoju zajednice i poštuju i podstiču raznolikosti (kako bi se održala prirodna ravnoteža). Inovativnost je dodatna komponenta koja pridonosi uspešnom poslovanju naših partnera, a kojoj i sami težimo.

 

Kako bismo Vas upoznali sa ekološkom poljoprivredom i približili vam njene prednosti, kroz kakav proces kontrole kvalitete prolaze proizvodi naših partnera (samo Lima godišnje sprovede preko 16.000 internih kontrola kvaliteta), kao i na koji način se štiti priroda, pozivamo Vas da pročitate sve tekstove u ovom izborniku.

 

Ekološka poljoprivreda

 

Ekološka poljoprivreda se temelji na korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti vode i zemljišta, kako bi se očuvao kvalitet životne sredine. Ekološki proizvodi se:

- proizvode/uzgajaju kako bi promovisali prirodan način uzgoja bez upotrebe genetski modifikovanog semena, veštačkih đubriva, pesticida, herbicida ili drugih petrohemijskih sredstava za zaštitu od štetočina.

 

Ukoliko je reč o ekološkim proizvodima životinjskog porekla, pri uzgoju se vodi računa da je:

 

- stoka gajena u dobrim uslovima, prostranim, čistim stajama, sa svežim vazduhom, vodom i ekološkom hranom, bez upotrebe antibiotika ili hormona za rast, pa da joj se osigurava ispaša

 

Da bi proizvod dobio oznaku "iz ekološkog uzgoja" , on mora da:

 

- sadrži minimum od 95 % ekoloških sastojaka;

- bude proizveden uz korišćenje prirodnih i dopuštenih aroma i konzervanasa;

- bude pakovan u ekološki prihvatljivim materijalima (reciklirajuća ili biorazgradiva ambalaža).

 

Ekološki proizvod je onaj proizvod koji je proizveden i označen u skladu sa odredbama Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

Izborom ekološki proizvedene hrane pružamo podršku uzgajivačima, poljoprivrednicima i proizvođačima koji žive za održivu poljoprivredu i veruju u nju. Njihov cilj je da proizvode po biodinamičkim načelima – poštujući prirodne cikluse setve i žetve – visokokvalitetne i ukusne proizvode koji će doprineti zdravom i srećnijem životu svakog pojedinca.

 

Proizvodi koji nose ekološki sertifikat su:

 

- boljeg kvaliteta (zbog strožijih kontrola tokom procesa proizvodnje);

- sadrže u proseku 50% više vitamina, minerala, enzima i ostalih mikroorganizama;

- smanjuju unošenje brojnih otrova;

- boljeg su ukusa;

- smanjuju zdravstvene rizike;

- njihovim korišćenjem izbegavamo genetski modifikovanu hranu;

- doprinose lepoti i prirodnim različitostima;

- realno gledano, nisu skuplji od ostalih proizvoda.

 

Proizvodi bez glutena

 

BEZGLUTENSKA OZNAKA I ZAKONSKI OKVIR

 

Međunarodna oznaka bezglutenskih proizvoda je precrtani klas žita.

Ova oznaka garantuje sigurnost i verodostojnost proizvoda koji sadrži manje od 20mg glutena na 1 kg.

 

Kako bi proizvod dobio bezglutensku oznaku, mora da poštuje zakonsku regulativu koja je u Republici Srbiji propisana Pravilnikom o hrani bez glutena (Ministarstvo zdravlja, Službeni glasnik).

Proizvodi koji sadrže manje od 20mg glutena po 1 kg mogu da nose oznaku "bez glutena", dok se proizvodi koji sadrže od 20 - 100mg glutena na 1 kg označavaju kao proizvodi s "vrlo malim sadržajem glutena". Pravilnik propisuje da sastojci moraju da se proizvode na način da ne mogu da dodju u dodir, tj. da se ne mogu kontaminirati pšenicom, raži, ječmom,ovasom ili njihovim hibridnim vrstama.

 

Evropska regulativa propisuje isti procenat glutena po kilogramu dokumentom koji se naziva Codex Alimentarius.

Područje upotrebe

Sastav

Oznaka na proizvodu

Dijetetski proizvodi namenjeni osobama intolerantnim na gluten

< 20 mg glutena/kg

 

"bez glutena" - Gluten-free

 

20-100 mg glutena/kg

"vrlo mali sadržaj glutena “ – „very low gluten“

Ostali proizvodi

hrana za opštu konzumaciju;

hrana za posebne prehrambene potrebe koja nije posebno proizvedena za ishranu obolelih s intolerancijom na gluten

< 20 mg glutena/kg

"bez glutena" - Gluten-free

 

 

KOJE VRSTE SIROVINA SE KORISTE?

 

Vodeći proizvođači bezglutenskih namirnica koriste sastojke koji prirodno ne sadrže gluten. Od žitarica to su kukuruz, pirinač, heljda, amarant, proso i soja. Ove kulture se uzgajaju, prevoze, skladište i prerađuju tako da ne dođu u kontakt sa glutenom, koji ih vrlo lako može kontaminirati. Ostale vrlo važne sirovine u bezglutenskoj ishrani su mahunarke, guar guma i krompirov skrob.

 

KAKO SE OBEZBEĐUJE KVALITET BEZGLUTENSKIH PROIZVODA?

 

S obzirom da je nužno osigurati čistoću sirovine i finalnog proizvoda, fabrike koje proizvode bezglutenske proizvode isključivo se koncentrišu na proizvodnju bezglutenskog prehrambenog asortimana. Takva postrojenja ujedno sadrže i laboratorije za ispitivanje kontrole kvaliteta, kao što su:

 

-ELISA – analiza glutena u sirovini i gotovom proizvodu

-PCR – analiza alergena

-Mikrobiološka analiza proizvoda

-Mikrobiološka analiza okoline

Takve analize obezbeđuju da je sirovina potpuno čista, kao i da finalni proizvod, garantuje da bez štetnih posledica mogu da ih konzumiraju osobe obolele od celijakije ili glutenske osetljivosti. Povrh toga, kvalitet garantuju i ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, HACCAP i BRC globalni standard sistemi upravljanja bezbednošću hrane, kvaliteta proizvodnje/proizvoda i zaštite životne sredine.

 

Ukoliko želite više informacija o bezglutenskoj prehrani, preporučujemo Vam da posetite web stranicu Udruženja Srbije za Celijakiju (http://www.celijakija.rs) ili našeg partnera, vodećeg svetskog proizvođača bezglutenskih proizvoda, Dr. Schär (www.schar.com) gde možete da pronadjete razne studije, ali i uputstva i recepte kako da sprovodite ukusnu, kvalitetnu i raznovrsnu bezglutensku dijetu.