Sertifikati

 

SERTIFIKATI

 

Ekološke namirnice poreklom iz zemalja Evropske unije nose ovu oznaku koja garantuje poštovanje ekoloških načela uzgoja, proizvodnje i pakovanja proizvoda. Ovaj sertifikat garantuje da je proizvod 100% ekološkog porekla. Sa odredbama Evropske komisije o ekološkom uzgoju i proizvodnji, upoznajte se ovde. (http://europa.eu/legislation_summaries/agriculture/food/f86000_en.htm)

Oznaku Demeter kvaliteta možete dodatno pronaći, povrh oznake ekološkog kvaliteta, na ekološkim proizvodima koji dolaze iz Evropske unije, ali i drugih zemalja. Ovaj sertifikat, s 80-godišnjom tradicijom, garantuje da je proizvod dobijen po visokim načelima biodinamičke proizvodnje. Prvo demeter načelo je da osigura kvalitetnu "hranu" kako bi mu se vratile hranljive materije koje je ono nama dalo u obliku voća i povrća. Povrh toga, seme koje se koristilo pri setvi mora biti izvornog porekla. Ne dopušta se upotreba hibridnog semena. Demeter proljoprivrednici su ujedno i stočari. Poželjno je da proizvođač demeter proizvoda na svom posedu ima i stoku, i to iz više razloga: kako bi zemlji osigurao visokokvalitetno đubrivo, ali i da bi stvorio uslove za prirodni ciklus ishrane. Demeter načela proizvodnje strogo zabranjuju mešanje konvencionalne i ekološke proizvodnje, stoga je demeter oznaka najviša garancija kvaliteta izvornog, ekološkog proizvoda.

Švajcerski sertifikat koji dodeljuje i reguliše Bio Inspecta (www.bio-inspecta.ch) za proizvod iz organskog uzgoja kojima je kasnije dodeljn Bio Suisse znak.

Bio Inspecta je organizovana kako bi garantovala neutralnu, nezavisnu i verodostojnu proveru i sertifikovanje organskih proizvoda. Povrh toga, Bio Inspecta omoguće zauzimanje bolje tržišne pozicije pojedinog proizvoda koji nosi ovaj sertifikat.

Inspekciju i sertifikovanje nikada ne obavlja ista osoba, čime se garantuje transparentnost postupka. Ovim sertifikatom proizvođač kupcu osigurava najviši kvalitet i garantuje poverenje u njegov organski proizvod.

 

 

BIO SUISSE

 

Švajcarski sertifikat koji garantuje organski kvalitet proizvoda. Ova organizacija takođe reguliše kvalitet švajcarskih izvoznih proizvoda iz ekološkog uzgoja, kao što propisuje i kontroliše kvalitet organskih proizvoda i sirovina koje se iz drugih zemalja uvoze u Švajcarsku.

 

 

USDA ORGANIC

 

Američko ministarstvo poljoprivrede ima jednu od najstrožih svetskih regulativa za dodelu NOP certifikata i USDA ORGANIC pečata. USDA ORGANIC označava proizvod koji je proizveden po odobrenim načelima integrisanih kulturnih, bioloških i mehaničkih praksi koje ojacavaju uspostavljanje prirodne ravnoteže, cikličke razmene materija i očuvanja prirodnih raznolikosti. Sintetička đubriva, kanalizacija, navodnjavanje i genetski modifikovano seme nisu dopušteni. USDA ORGANIC proizvodi prošli su kroz izuzetno strogu i zahtevnu konrolu proizvoda, njegovih sastojaka i pakovanja. Ovaj sertifikat garantuje visoki kvalitet.

 

 

JAS

 

Sertifikat koji dodeljuje japansko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – JAS – japanski poljoprivredni standard – dodeljuje se organskim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji se uvoze u Japan. JAS se isključivo dodeljuje žitaricama ili proizvodima od žitnih kultura, stočnim proizvodima, gljivama i prerađenim prehrambenim proizvodima, kao i hrani za životinje. JAS certifikat se ne može izdati kulturama koje ne rastu na tlu, proizvodima od ovčje vune, pčelarskim proizvodima, akvakulturama i morskim proizvodima, ni spirulini, algama, alkoholnim pićima ili opojnim drogama.

 

 

FAIRTRADE

 

Fairtrade nije samo oznaka koja simbolizuje ekološki kvalitet proizvoda. Ova oznaka je simbol pokreta koji se bori protiv siromaštva i zalaže za održiv razvoj u svetu. Fairtrade nastoji da stvori prihvatljive uslove za poljoprivrednike i trgovce koje je ugrozila svetska ekonomija/trgovina. Njihova mogućnost da po "fer" uslovima ponude svoje proizvode na svetskom tržištu omogućuje im dostojan život, obrazovanje njihove dece i razvoj.

Ukoliko se odlučite na kupovinu proizvoda s Fairtrade oznakom, osim što ćete uživati u visokokvalitetnom proizvodu načinjenom od izvornih kultura iz zemalja poput Burkine Faso (kakao), Perua (kafa), Kube (šećer), itd. svesno ćete doprinositi razvoju poljoprivrede, obrazovanja i preduzetništva u zemljama Trećeg sveta.

 

MEĐUNARODNA OZNAKA ZA BEZGLUTENSKE PROIZVODE

 

Precrtani klas pšenice je međunarodno je priznati znak/sertifikat koji simbolizuje bezglutenski proizvod. Ovaj simbol je izuzetno važan, pa je velika garancija svim osobama koje boluju od celijakije ili drugih bolesti povezanih s unosom glutena u organizam. Bezglutenska oznaka obezbedjuje sigurnost i poverenje prema proizvodima kojima su proveren kvalitet, sastav i čistoća sastojaka i zadovoljavanje visokih bezglutenskih standarada. U saradnji sa stručnjacima u sertifikaciji hrane – bezglutenska oznaka je pozicioniranje s ciljem da služi potrebama klijenta na odgovoran i efikasan način. Bezglutensku oznaku možete pronaći na prehrambenim proizvodima namenjenim isključivo ljudima.

U skladu sa odredbama Codex Alimentariusa 00/4 iz 2000. godine, smatra se da su bezglutenske namirnice one koje sadrže ispod 0,002% glutena, ili manje od (<) 20 ppm što mora da bude jasno istaknuto na pakovanju proizvoda, naravno uz oznaku bezglutenskog proizvoda.

 

 

MY CLIMATE

 

Neprofitna organizacija Climate Protection Partnership (Partnerstvo za klimatsku zaštitu) je međunarodna inicijativa sa Švajcarskim korenima, osnovana 2002. godine. Od tada, u saradnji s brojnim međunarodnim organizacijama – My climate – sprovodi edukaciju, suzbijanje i prevenciju emisije CO2 (ugljen-dioksida) u atmosferu. My climate se smatra svetskim liderom u zaštiti zemlje od izduvnih gasova te korišćenja obnovljivih prirodnih resursa u energetske svrhe. S međunarodnom mrežom partnera i predstavnika koji u ime udruženja My climate deluju u svojim zemljama, nastoji se stvoriti infrastruktura koja omogućuje normalan život bez emisije CO2.

Prehrambeni proizvodi koji nose oznaku my climate proizvedeni su i transportovani na mesto prodaje po strogim pravilima minimalnog ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu. Svaki takav proizvod pravi je “zeleni” proizvod i prijatelj naše Planete.

 

 

HACCAP

 

Sertifikat koji je sinonim za kontrolu opasnosti i kritičnih tačaka u proizvodnji putem kojih bi upravljački procesi proveravali kvalitetu finalnog proizvoda naziva se HACCAP i njemu teže svi proizvođači. HACCAP nalaže proveru, analizu i kontrolu bioloških, hemijskih ili fizičkih opasnosti koje mogu ugroziti kvalitet sirovine, proizvodnje, distribucije ili upotrebe finalnog proizvoda. U skladu sa odredbama ovog sertifikata, sigurnost proizvodnje hrane stavlja se na jedan viši nivo pa proizvodi koji nose HACCAP oznaku zadovoljavaju visoke kriterijume proizvodnje.

 

 

BCR

 

Standard “BRC Global Standard – Food” (link: www.brc.org.uk) predstavlja jedan od najrasprostranjenijih međunarodnih sistema putem kojeg kupci procenjuju vlastite dobavljače. Telo koje predstavlja sve britanske veće trgovce na malo, “British Retail Consortium” (BRC), razvilo je ovu normu kako bi pomoglo trgovcima na malo da u celosti zadovolje svoje zakonske obaveze u pogledu zaštite potrošača, pružajući zajedničku osnovu za proveru svih kompanija koje snabdevaju trgovce na malo proizvodima s tom oznakom, zahtevajući:

•Analizu rizika i kritičnih kontrolnih tačaka - HACCP;

•Dokumentovani sistem upravljanja kvalitetom;

•Kontrolu proizvodnog prostora, proizvoda, postupaka i osoblja.

 

 

ISO

 

Međunarodno priznata norma ISO 9001 je opšta. To nije norma nekog određenog proizvoda, već se primenjuje na sve vrste proizvodnih i uslužnih delatnosti s ciljem uspostavljanja međunarodnih zahteva za sisteme upravljanja kvalitetom. Sertifikati obavezuju na stalno održavanje dostignutih standarda, što se proverava svake godine, a sertifikat se obnavlja nakon tri godine.

 

ISO 14000 je međunarodni standard za zaštitu okoline. ISO 14000 predstavlja seriju normi kojima se u firme uvodi sistem upravljanja zaštitom okoline. Sertifikacija se vrši prema normi ISO 14001:2004. Sistemom upravljanja životnom sredinom osiguravamo da su svi uticaji na okolinu u firmi identifikovani, nadzirani i usklađeni sa zakonskom regulativom. Raznim mehanizmima, tokom vremena negativni uticaji se ublažavaju ili potpuno uklanjaju.