Da li čitate i koliko razumete sastojke proizvoda na deklaracijama?

Nutritivne deklaracije znatno pomažu u planiranju zdrave izbalansirane ishrane

30/12/2022

Da li spadate među one ljude koji dok kupuju u marketima samo stavljaju proizvode u korpu, i ne čitate šta piše na deklaracijama?

Onda je svakako vreme da promenite tu naviku jer na poleđini proizvoda upravo stoji sve ono što može da vam znači ukoliko treba da smanjite količinu šećera ili soli  u ishrani, da li možda proizvod sadrži neki alergen, koliko ima masnoća …Pojedina istraživanja pokazala su da u regionu svaki četvrti građanin ne razume deklaraciju proizvoda, a veliki broj ljudi i ne čita deklaraciju, a onima koji čitaju ona je previše komplikovana.

Upoznajemo vas sa nekim od sastojaka na našim proizvodima:

Glukozni sirup

Glukozni sirup je vodeni rastvor, koji se dobija pročišćavanjem kukuruznog ili krompirovog skroba. Proizvedena masa je tekuća, podseća na melasu. Koristi se kao zaslađivač i antikristalizator šećera. Tokom fizičke aktivnosti, on normalizuje mentalni i emocionalni stres i funkcionisanje tela. Odgovoran je za brzinu reakcije mozga u stresnim situacijama.

On je univerzalni neutralizator otrovnih supstanci u slučaju trovanja i infekcija. Doprinosi lečenju organa za varenje, jetre, nervnog, kardiovaskularnog sistema.

Pirinčano brašno

Sama činjenica da se pirinčano brašno dobija od pirinča, sadržaj brašna je bogat mineralima i vitaminima. Pokazalo se da ono sadrži zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti, šećere, vlakna, belančevine i vodu. Pirinčano brašno je, takođe, bogato kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, cinkom, selenom, bakrom i manganom. Bez glutena je.

 

U sastav pirinčanog brašna ulaze i važne aminokiseline kao što su alananin, arginin, valin, asparginska i glutaminska kiselina, lizin, prolin, itd. Pirinčano brašo je izvor vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B5 i vitamina E.

 

Lecitin

Lecitin, odnosno biljni emulgator, je prirodni emulgator koji se dobija iz zrna soje. Po hemijskoj formuli je fosfolipid i u prehrambenoj industriji se koristi kao emulgator, što znači da povezuje vodu i masti u proizvodu i daje karakterističnu teksturu i konzistenciju. Najviše ga ima u soji, žumancetu i telu čoveka. Zboga svojih specifičnosti, lecitin ima široku primenu u prehrambenoj industriji, farmakologiji i dijetologiji.

Neizbežan je sastojak svih namirnica koje se rastvaraju u vodi ili nekoj drugoj tečnosti. Kao lek, lecitin utiče na smanjenje holesterola u krvi, protiv gojaznosti i isušivanja kože.

Šta je ksantan guma (E415)?

Ksantan guma je dodatak ishrani sa oznakom E415. Koristi se kao veštački zgušnjivač i kao stabilizator. Možemo je koristiti i kao sredstvo za želatiranje. Kao dodatak ishrani ima oznaku E415 . Ove oznake u sastavu namirnica predstavljaju evropski standard označavanja aditiva.

Ksantan guma ne sadrži masti i proteine, samo ugljene hidrate. 10 grama ksantan gume ima 30 kalorija. Ksantan guma koristi se često u proizvodnji i izradi namirnica koje ne sadrže gluten zbog svog efekta vezivanja. 

Guar guma

Guar guma je sredstvo za želiranje, dodatak ishrani E412 prirodnog porekla. To su mali kristali bele boje, koji su savršeno rastvorljivi u vodi . Guma se izvlači iz semena stabla graška. Koristi se široko u polju medicine i prehrambenoj industriji, u spravljanju različitih kozmetičkih sredstava.

Guar guma poboljšava strukturu brašna, čini ga prozračnim, zasićuje vazduhom. Kao rezultat, hleb raste bolje,  mekši je i ukusniji.

Kako guar guma utiče na organizam?

Mnogi, nakon što su uočili zastrašujuću "E412" oznaku na deklaraciji, odmah nose proizvod u kantu za  smeće. Stop! Nemojte žuriti sa ishitrenom odlukom! Guar guma ima terapeutsko dejstvo na ljudski organizam i uspešno se koristi za uklanjanje nekih opasnih bolesti.

Jednom u telu, guar guma ponaša se kao vlakno! Utiče pozitivno na crevnu mikrofloru, "oslobađajući" sve korisne supstance koje su skrivene, koje se apsorbuju kroz crevne zidove u krvotok, a zatim se šire po telu. 

Na temelju ovih činjenica od guar gume stvaraju se lekovi za dijabetičare i lekovi za lečenje konstipacije. Mnogi je koriste kao dodatak ishrani, u cilju sprečavanje ateroskleroze, čišćenje tela, za borbu protiv akumulacije viška masnoće.

Zaslađivač Maltitol

Maltitol je zaslađivač koji je odlična zamena za beli šećer jer ima samo 2,4 kcal po gramu što je duplo manje u odnosu na beli šećer. Po strukturi je šećerni alkohol.  Zapravo, alkohol se odnosi na hemijsku strukturu ovog šećera. U prirodi se može naći u malim količinima u voću, povrću i cikoriji.

Gde se može naći maltitol?

U svim namirnicama bez šećera (sugar free), poput slatkiša i čokolada. Uz to, on se stavlja u fondane,  kremove, pekarske proizvode (kifle, kroasani…), energetske čokoladice, sladolede i poslastice od mlečnih proizvoda.

Evo nekoliko činjenica o večitoj dilemi da li su zaslađivači štetni:

  • niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utiču na stvaranje karijesa na zubima
  • niskokalorični i nekalorični zaslađivači ne utiču na glukozu u krvi ili insulinsku reakciju

U pitanju su neke od najobimnije proučavanih supstanci na svetu sa stotinama (u nekim slučajevima hiljadama) studija koje potvrđuju da su bezbedne za ljudsku upotrebu.  

Zaključak!

Kupujte upakovane proizvode sa nutritivnim deklaracijama na jezicima na kojima možete da čitate i da razumete. Preporuka je da čitanje deklaracija bude sastavni deo potrošačke kulture svakog od nas, jer jedino tako možemo znati šta stvarno kupujemo.