Fermentacija

Ako niste čuli za fermentaciju, za turšiju i zimnicu sigurno jeste. Danas ćemo ispitivati zašto se hrana fermentiše, kako dolazi do ovog procesa u namirnicama i ima li zdravstvenih prednosti u njihovom konzumiranju?

10/11/2022

Šta je fermentacija? 

Fermentacija je proces konzerviranja hrane, poznatiji u našem narodu kao pravljenje turšije. Pri fermentaciji, odnosno vrenjem, ugljeni hidrati i šećeri razlažu se i pretvaraju u prirodne konzervanse. 

Kako se hrana fermentiše? 

Ako nikada niste pripremali zimnicu ili gledali nekog starijeg kako to radi, objasnićemo vam ovaj nekomplikovani proces. 

Pre svega pripremite sveže povrće koje volite da jedete. Najbolje rezultate postiže malo čvršće povrće, kao što su šargarepa, cvekla, krastavac, kupus ali u suštini se sve može fermentisati. Pripremite i teglu sa poklopcem, koju ćete sterilisati u rerni, filtriranu vodu (ako je nemate, iskuvajte je) i so. Na litar vode dodajte 3 kašike soli. Povrće isecite u željene oblike i poređajte ga u tegle, tako da gornja tri centimetra budu slobodna. Prelijete slanom vodom tako da povrće u potpunosti bude potopljeno. Zatvorite poklopcem i na suvom, toplom mestu ostavite 5-7 dana da se proces odvija. Svakodnevno otvorite teglu na nekoliko sekundi da ispusti gasove koji se oslobađaju prilikom fermentacije. Kada ste zadovoljni ukusom, možete premestiti teglu sa toplog na hladno mesto, i na hladnom je možete čuvati mesecima. 

Zašto se hrana fermentiše? 

Fermentacija je drevni način čuvanja hrane, vekovima poznat ljudima sa Balkana, Bliskog Istoka i u Kini. Mnogo pre nego što smo razvili konzervanse, aditive, frižidere, zamrzivače i drugu tehnologiju produžavanja roka trajanja hrane, koristili smo fermentaciju u tu svrhu. 

Osim toga, ovaj proces nam omogućava da konzumiramo određene namirnice koje inače nisu jestive. Na primer, masline koje jedemo su uvek fermentisane kako bi se iz njih odstranio opor, gorak ukus. Sirove masline su nama nejestive, ali fermentisane su veoma ukusne, i zbog ovog procesa mi imamo pristup tom dragocenom izvoru vitamina E i drugim antioksidansima u maslinama, koji smanjuju rizik od dijabetesa, moždanog udara i srčanih bolesti. 

Da li je zdravo konzumirati fermentisanu hranu? 

Možda ćete se iznenaditi, ali fermentisane namirnice su zdravije, dugotrajnije i punijeg ukusa od svežih. Fermentacija ne samo da zadržava vitaminski sastav hrane, već i pospešuje njeno delotvorno dejstvo na organizam. U toku fermentacije dolazi do probiotičkih procesa koji veoma prijaju našim crevima i od velike su pomoći pri čišćenju organa varenja. 

Osim toga, bez dodavanja aditiva i veštačkih konzervansa povećala se njegova dugotrajnost, te je pristup ovim namirnicama veći. U ekološkom smislu, ovo je održiviji vid konzumiranja hrane. Dolazi do mnogo manjeg viška, bacanja hrane usled truljenja, što je dobro za planetu a dobro i za novčanik. 

U Kini, čiji stanovnici imaju najduži životni vek, retko izostaje jelo bez nekog fermentisanog elementa. Kimchi- fermentisani kupus,  kombucha- fermentisan čaj,  fermentisan pasulj, pirinač, začini kao što su đumbir i kurkuma, jaja, riba, meso.. Sve su ovo uobičajeni elementi koji ispunjavaju trpeze u Kini. Sve ove namirnice imaju zajedničko njihovo lekoviti dejstvo na kardiovaskularni sistem, visoki krvni pritisak, dijabetes i zapaljenja u telu, te pomažu kod regulacije telesne težine, promene raspoloženja i depresije.

Neke od ovih namirnica su dostupne kod nas, druge nažalost nisu. Na primer, koren biljke ašvangde  poznat je po svojoj ulozi u upravljanju stresom, anksioznošću, zamorom i ublažavanju bola, a raste samo na Bliskom Istoku i u Africi i nemoguće je pronaći ovu biljku kod nas u slobodnoj prodaji. Dobra stvar je što postoji opcija da lekovito dejstvo ovih biljki unosimo preko suplementacije. Terranova je proizvođač suplemenata koji svoje sastojke sakuplja iz svih delova sveta, te ne morate brinuti o pronalaženju svežih namirnica koje naši dobavljači ne uvoze. 

Terranova ima program suplemenata fermentisane hrane, i to konkretno elemenata koje ne biste lako mogli kod kuće da pripremite. Svesni blagodeti fermentisane hrane, oni su pripremili Suplement Fermentisanog Crvenog pirinča, Fermentisanu Kurkumu i gore pomenutu Ašvagandu. Crveni pirinač smanjuje holesterol i trigliceride, pospešuje cirkulaciju i varenje, a kurkuma sadrži ceo spektar zdravstvenih prednosti, uključujući antioksidativna, antimikrobna, antiinflamatorna svojstva i svojstva koja podržavaju jetru. 

Ishrana u kojoj kombinujete povrće koje možete sami fermentisati veoma jednostavno u kućnim uslovima i suplementaciju sastojcima koji nam nisu tako lako dostupni, pokazana je kao izuzetno dobra za organizam, vekovima unazad. Istražite benefite fermentisane hrane i telo će vam biti veoma zahvalno.