Prehlada, simptomi i lečenje
Prehladu uzrokuje više od 200 virusa, a definiše se kao akutna infekcija gornjih disajnih puteva i pretežno zahvata nosni deo sluznice sistema za disanje. Iako se javljaju tokom cele godine, prehlade imaju manju učestalost u letnjim mesecima. Razlog tome je što sezona respiratornih virusa uglavnom počinje rinovirusnim infekcijama u jesen, a završava posle proleća. Kod odraslih osoba prehlade se javljaju prosečno 4-6, a kod dece 6-8 puta godišnje.
Simptomi prehlade obično traju manje od 10 dana, a uključuju rinoreju (curenje nosa), začepljenost nosa, kašalj, kijanje, temperaturu, opštu slabost, glavobolju, bol u mišićima itd.
Najčešći uzročnik prehlade je rinovirus koji se nalazi kod 30-50% obolelih. Međutim, tokom jeseni taj virus može izazvati i do 80% svih infekcija gornjih disajnih puteva. Osim rinovirusa, uzročnici mogu biti i adenovirus, virusi parainfluence kao i koronavirus, a kod muške dece vrlo je čest respiratorni sincicijski virus. Koronavirusi su, uopšte, povezani s težim simptomima nego rinovirusi.
Tri glavna mehanizma prenosa virusa koji uzrokuju infekcije gornjih disajnih puteva su:
- dodir ruke sa izlučevinama koje sadrže virus, bilo direktno od zaražene osobe ili sa površine koja je zaražena
- aerosoli malih čestica koji se dugo zadržavaju u vazduhu
- direktan udar aerosoli velikih čestica od zaražene osobe
Iako je prehlada samoograničavajuća bolest, i to uglavnom ograničena na gornje disajne puteve, kod nekih se bolesnika ona može proširiti na susedne organe. Takođe, može stvoriti predispoziciju za bakterijske komplikacije i biti okidač za ozbiljne bolesti kod osoba sa već postojećim stanjima. Iz tog su razloga prevencija i efikasno lečenje vrlo važni.
Nedostatak dijagnostičkih postupaka i specifične terapije za prehladu vrlo često rezultira upotrebom različitih lekova bez recepta. Osim toga, značajan broj poseta lekaru (čak do 30%) završava nepotrebnim prepisivanjem antibiotika koji su beskorisni kod ovakvih vrsta bolesti, a prekomerna upotreba antibiotika rezultira i otpornošću mikroba. Stoga su od značajnog javnog i zdravstvenog interesa druge mogućnosti lečenja i ublažavanja simptoma.
Vitamin C – saveznik imuniteta
Vitamin C se naziva još i askorbinska kiselina. To je esencijalni nutrijent za različite biološke potrebe. Snažan je antioksidans topiv u vodi, a pomaže kod jačanja imunog sistema u povećanju aktivnosti T-limfocita, funkcije fagocita, pokretljivosti leukocita i može doprineti proizvodnji antitela i interferona. Osim toga, njegov značaj za imunitet može da se objasni i zaštiti od oksidativnog stresa koji nastaje tokom infekcija. S obzirom da je oksidativni stres uključen u patogenezu mnogih stanja i bolesti, vitamin C se može koristiti za prevenciju i lečenje raznih bolesti.
Veliki broj studija se fokusirao na istraživanje uticaja suplementacije vitaminom C na smanjenje učestalosti prehlade. Većina takvih studija je pokazala da suplementacija vitamina C u dozama ≥0,2 g/dan nije imala uticaj na broj ljudi koji se prehlade. Međutim, zanimljiva je činjenica da se učestalost prehlade smanjila za 50% kod ljudi koji su pod velikim fizičkim opterećenjem (npr. maratonci, skijaši, vojnici), koji su redovno konzumirali suplemente sa vitaminom C.
Iako istraživanja nisu dokazala da redovna upotreba vitamina C utiče na smanjenje prehlade, pokazalo se da suplementacija ovim vitaminom može uticati na trajanje i intenzitet bolesti. Tako redovna konzumacija dodataka ishrani sa vitaminom C može rezultirati smanjenjem trajanja obične prehlade za 8% kod odraslih i 14% kod dece. Ozbiljnost simptoma je takođe smanjena.
Dakle, vitamin C ne može delovati na način da potpuno spreči prehladu, ali može da smanji njen intenzitet i trajanje.
Najbogatiji izvor vitamina C u prirodi
Ovaj vitamin ne može da se proizvodi endogeno u ljudskom telu, pa se smatra suštinskom komponentom ishrane. Mirciaria dubia, takođe poznata kao camu camu, je svestrana "bobica" koja predstavlja veliki antioksidativni potencijal. Ova biljka iz porodice mirta je poreklom iz amazonske prašume. Zbog veoma visoke kiselosti, retko se konzumira u prirodnom obliku, osim kod starosedelačkih naroda koji naseljavaju njene prirodne teritorije. Zbog toga se sokovi, pirei, pića i dodaci ishrani uglavnom prave od camu camu voća.
Camu camu se smatra najbogatijim izvorom vitamina C u biljnom carstvu. Plod ovog voća po pravilu sadrži 2,4-3 g vitamina C na 100 g voća. U poređenju sa delom narandže, camu camu sadrži do 60 puta više ovog esencijalnog vitamina. Međutim, pored obilja vitamina C, voće sadrži i mnoge druge vredne hranljive materije kao što su kalijum, kalcijum, aminokiseline, masne kiseline, organska jedinjenja, pektin i skrob. Takođe je veoma dobar izvor bioaktivnih jedinjenja kao što su polifenoli.
Bioandina Camu Camu - vitamin C kompleks je prirodni dodatak ishrani dobijen od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema i stvaranju kolagena. Kao prirodni vitamin C, bioraspoloživ je i nežniji za stomak. Kapsule sadrže najjači ekstrakt na tržištu (15:1) i 75 mg prirodnog vitamina C. Dakle, dnevna doza (2 kapsule) obezbeđuje 200% PU vitamina C za žene i 167% PU za muškarce.
Bioandina Camu Camu – kompleks vitamina C doprinosi:
- održavanje normalne funkcije imunog sistema
- normalno formiranje kolagena (za normalnu funkciju krvnih sudova, kože, zuba, desni, kostiju, tetiva i hrskavice)
- štite ćelije od oksidativnog stresa
- smanjenje umora i iscrpljenosti
- normalna psihološka funkcija
- povećanje apsorpcije gvožđa
Izvor: https://www.bioandina.hr/prehlade-vitamin-c/