Kako ojačati imunitet u hladnim danima

Stiže nam zima; niske temperature, padavine, sve manje vremena provedenog pod sunčevim zracima… Ovi faktori za mnoge donose pad imuniteta, bolove u telu, smanjeni nivo energije, prehlade.. Ali ove godine ne mora da bude tako!

14/10/2022

Svi dobro pamtimo reči: upaši se, obuci jaknu, ne idi napolje sa mokrom kosom, prehladićeš se! I zaista je tako. Izloženost tela niskim temperaturama čini organizam osetljivijim na infekcije, a suv, zimski vazhuh nudi savršene uslove za putovanje virusa do naših tela. Sve manje vremena provodimo napolju, a sve više smo u zatvorenim prostorijama, ali to nas svakako ne štiti od zaraza. Luftiranje prostorija postaje ređe i samim tim je koncentracija virusnih klica znatno veća. Zbog svih ovih razloga potrebno je da u prelaznom periodu godišnjih doba, obratimo posebnu pažnju na naša organizam i da ga pripremimo za sezonu koja dolazi, kako bismo očuvali zdravlje. 

Ishrana puna vitamina

Najvažniji faktor održavanja imuniteta jeste zdrava uravnotežena ishrana puna hranljivih materija, koja se bazira na izbalansiranom unosu proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti. Preporučuje se povećano konzumiranje hrane biljnog porekla, sa fokusom na vitamine. 

Mnogi veruju da povećan unos limunada, čajeva sa limunom i medom, ili šumećih tableta pomaže kad se razbolimo, ali istina je da je moć vitamina C najjača kada se primenjuje preventivno. Uključivanjem namirnica u svakodnevnu ishranu kao što su spanać, celer, korijander, peršun, paprika, pomorandže pripremamo telo na potencijalne zaraze, ojačavamo naš imunitet za borbu sa bakterijama i virusima i ubrzavamo proces isceljivanja. 

Vitamin D je takođe veoma značajan za održavanje normalnog rada imunog sistema. Njega primamo kroz sunčeve zrake, a s obzirom na to da je vreme koje provodimo napolju kraće, važno je da svesno izdavajmo vreme, koje ćemo provesti na Suncu. Zimska depresija je direktno povezana sa nedostatkom ovog vitamina u organizmu. Svakodnevna, lagana šetnja od 15 minuta, najbolje u jutarnjim satima kada je Sunce visoko na nebu, održava zdrav nivo vitamina D u telu, koji je neophodan za održavanje normalnog hemijskog balansa u telu. Masne ribe kao što su losos, sardine, tuna i pečurke koje rastu iznad zemlje na suncu dobar su izvor ovog vitamina kada sunčeve topline izostaje. 

Prirodni imuno boost

Neke prirodne namirnice mogu vam pružiti spas od prehlada u ovom periodu i značajno je obratiti pažnju na njihov redovan unos. Đumbir, kurkuma, kajen paprika, biber, svi ovi sastojci imaju različita dejstva i dugačku istoriju korišćenja pri lečenju prehlada i jačanju imuniteta. U malo tople vode možete razmutiti ove sastojke i popiti u vidu zdravog napitka, te raditi to redovno. Držite ove sastojke pri ruci kad kuvate da oplemenite svoje obroke njihovim isceljujućim dejstvom. 

Beli luk je prirodni antibiotik i izuzetno je delotvoran za jačanje imuniteta, a ovo potvrđuju i verovanja naših baka, kao i laboratorijski dokazi. Nekoliko puta nedeljno iseckajte jedan čen luka i ostavite da odstoji najmanje pet minuta. Kada su komponente u belom luku izložene kiseoniku, enzimi se formiraju i on postaje još delotvorniji za organizam, smanjuje holesterol, krvni pritisak i pojačava imunu funkciju. Ukoliko vam je neprijatno da žvaćete sirovi luk, možete ga iseckati na sitne deliće, pomešati sa kašičicom meda i uneti ga na taj način. 

Ukoliko vas brine neprijatni zadah koji luk ostavlja, Terranovin suplement Sinergija za Imunitet sadrži beli luk i sva njegova lekovita svojstva, bez neprijatnosti. Sadrži i plod zove, koji se koristi kod virusnih infekcija i kašlja, kao i koren astragalusa, koji je blagotvoran pri padu imuniteta i respiratornih infekcija.

Preporuka je da se svakodnevno uz obrok uzimaju dve kapsule. Za najmlađe tu je Dečiji Living multivitamin, koji u sebi sadrži 13 vitamina, 10 minerala, kao i omega 3 masne kiseline, tako da će vašem detetu pomoći da ojača imunitet i da se uspešno izbori sa prehladom i gripom.

 

Kao i u svakom drugom periodu, stres je najveći neprijatelj imuniteta. Hladni periodi su već dovoljno izazovni za telo, pa se trudite da ga ne izlažete dodatnom stresu. Ušuškajte se kad možete, pijite puno tečnosti kroz vodu i čajeve i odmarajte. Zima će brzo proći, dočekajte proleće zdravi.