Low carb ishrana

Keto ishrana, LowCarb, LCHF… često se susrećemo sa ovim terminima kada su teme zdrave ishrane u pitanju, ali šta oni stvarno znače i koji su benefiti ishrane na koju oni upućuju?

07/10/2022

Čini se da se svakih nekoliko godina na polju zdrave ishrane i dijetskih planova pojavi novi trend koji dominira tržištem. Tendencije industrije su takve da postaje teško razaznati šta je istinski dobro za naše telo a šta je trend koji će nestati brže nego što se pojavio, a u međuvremenu narušiti naše zdravlje. Zbog toga je važno razumeti nauku iza sopstvenih šablona ishrane i svake nove navike koju želimo da uvedemo. 

Termini Keto i LCHF pripadaju dijetetskoj filozofiji o smanjenom unosu ugljenih hidrata u ishrani. Ovakva ishrana nije trend ili neka novonastala ideja, već upravo suprotno. Ova filozofija nastaje iz proučavanja obrazaca ishrane naših predaka, koji su živeli pre više hiljada godina i očuvali svoje zdravlje upravo ne konzumirajući velike količine ugljenih hidrata. 
 

Šta su ugljeni hidrati? 

Znamo da je sva hrana koju jedemo podeljena na 3 vrste hranljivih materija: proteini, masti i ugljeni hidrati. Namirnice bogate ugljenim hidratima u telu razlažu se na glukozu. Šećer glukoza je primarno gorivo tela i mozga, tako da ako ste naučili da je šećer striktno loša namirnica i da se ne sme konzumirati, tu smo da razbijemo ovu iluziju. Ugljenih hidrata ima u apsolutno svakoj namirnici koju konzumiramo, u nekoj meri, zajedno sa vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidantima, koji su našem telu neophodni. 

Keto ishrana ulazi u kompleksniju nauku ishrane i funkcionisanja našeg tela. Ugljene hidrate definiše specifična struktura vezivanja ugljenika za vodu, i oni se dele u tri grupe. Monosaharidi, poznatiji kao prosti šećeri, disaharidi i polisaharidi. Prosti šećeri su oni koje treba izbegavati, i oni su prisutni u belom hlebu, grickalicama, slatkišima, pecivima… Prekomerna konzumacija ovih proizvoda preterano povećava nivo šećera u krvi, povećava kilažu, remeti normalan rad jetre, povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. 

Ukoliko se mučite sa nekim od navedenih tegoba, kreiranje plana ishrane u kojoj dominiraju masti i proteini u odnosu na ugljene hidrate je pravi smer za vas. Upravo je to  LCHF, Low Carb High Fat ishrana. Termin keto vezuje se uz termin ketoza, telesni proces pri kom telo sagoreva sopstvene naslage masti. Ovo je moguće kada ne konzumiramo proste šećere u kontinuitetu, već dozvoljavamo organizmu dovoljno prostora da sagoreva masti. 

Zdrave alternative

U našoj kulturi nekada se ove filozofije ishrane posmatraju kao izuzetno restriktivne i nerealne za prosečnog stanovnika naše zemlje. Važno je objasniti da stvarno nije tako, već da je težnja ka ishrani sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, odnosno uvođenje namirnica sa niskim sadržajem prostih šećera veoma jednostavan i zdrav put, kada na tržištu postoje proizvođači i namirnice kojima možete verovati. 

Panifactum je takav proizvodjač. Osim što imaju nizak sadržaj ugljnih hidrata, njihovi proizvodi ne sadrže ni gluten, ni laktozu i organskog su porekla. Umesto da se odreknete hleba, jednostavno zamenite beli hleb sa Panifactum hlebom sa sunokretom ili lanom. Umesto slatkih peciva za doručak, odlučite se za njihov  musli sa kakaom i orašastim plodovima, a tu je i Panifactum brownie za desert. 

Benefiti Low Carb ishrane

Primetićete vremenom da izbegavanjem prostih šećera, unosite više vlakna i vitamina u organizam, što utiče povoljno na nivo energije u telu i podržava zdravlje stomaka i creva. Ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata stabilizuje nivo šećera u krvi, nećete imati nagle skokove i padove, koji se vezuju sa epizodama izuzetne gladi i proždrljivosti.

Ukoliko se bavite sportom, profesionalno ili za sebe, ovakav vid ishrane pomoćiće vam da postignete bolje rezultate, s obzirom da je dokazano da većim unosom proteina i masti, a manjim unosom šećera, vaša izdržljivost se znatno povećava. 

Postepenim izbacivanjem namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i uvodjenjem zdravih alternativa u svoju ishranu pronađite sopstveni balans koji odgovara vašem telu.