Povratak u kolektiv - Strategija za jačanje imuniteta kod dece

Bliži nam se septembar i povratak dece u vrtiće i škole, a to sa sobom nosi i upornu borbu sa sezonskim bolestima. Da li ste znali da dete u proseku čak 6 do 8 puta godišnje oboli od različitih viroza i prehlada? Taj broj može biti i veći ako je u kolektivu. Taman kad izlečimo začepljene nosiće, nakon sledećeg odlaska u vrtić ili školu dete se vraća sa kašljem ili čak temperaturom. Glavna briga svim roditeljima je kako pomoći deci da ojačaju imunitet i izbegnu ovaj začarani krug.

10/08/2023
Strath sirup

Zašto su u dečijem kolektivu respiratorne infekcije tako česte?

Deca u kolektivima najčešće obolevaju od respiratornih infekcija gornjeg disajnog sistema što uključuje curenje nosa, prehladu, upalu grla i uha. Respiratorne infekcije su glavni razlog za propisivanje antibiotika. Iako su glavni uzročnici respiratornih infekcija virusi, antibiotici se često propisuju kod upale uha ili infekcija donjih disajnih puteva, odnosno bakterijskih infekcija, koje se nadovezuju uz virusne.

Deca u kolektivima, posebno u vrtićima, naročito su osetljiva na infekcije i često obolevaju. Veća društvena interakcija između dece znači i veću izloženost patogenima od kojih se nezreli imuni sistem ne može odbraniti. U poređenju sa decom koja su kod kuće, deca u vrtićima imaju dva do tri puta više infekcija.

Naš imunitet je složen sistem sastavljen od ćelija, tkiva i procesa koji zajedno funkcionišu kako bi organizam štitili od infekcija, bolesti i drugih štetnih faktora. Ovaj sistem je ključan za održavanje zdravlja i integriteta organizma. Imuni sistem relativno je nezreo pri rođenju i mora se razvijati tokom života.

Ključ zdravog imuniteta je igra u blatu

Da je priroda ključ zdravog imuniteta pokazalo je finsko istraživanje u kojem su naučnici ispitivali može li igra u blatu ojačati imunitet. Naime, finski naučnici su dostavili nekoliko kamiona zemlje iz lokalne šume u dvorište četiri vrtića. Zatim su pratili raznovrsnost mikrobiote kod dece koja su se igrala u dvorištima vrtića i ustanovili kako igranje u blatu pogoduje razvoju korisne mikrobiote i jačanju imuniteta.

U šumi nema mesta za razvoj ljudskih bakterija, već je to prostor u kojem se stvara drugačije okruženje s brojnim korisnim mikroorganizmima koji mogu povoljno uticati na mikrobiotu čoveka i na imuni sistem. Zato se trudite da što više vremena provedete sa decom u prirodi.

Uravnotežena ishrana

Raznolika i uravnotežena ishrana takođe snažno oblikuje crevnu mikrofloru, što čini osnovu zdravog imuniteta. S obzirom na to da su deca po prirodi izbirljiva, ishrana dece često nije u skladu sa principima raznovrsne ishrane. Nedovoljan unos vitamina, minerala i drugih korisnih materija u ishrani dece često je praćen prekomernim unosom šećera, masti i proizvoda industrijskog porekla.

Da bi nadoknadili unos važnih hranljivih materija, roditelji se često opredeljuju za dodatke ishrani koji pospešuju imunitet. Tržište je danas preplaveljno raznim suplementima i nije lako odabrati onaj koji će biti najbolji za dete. Isto tako, mnogim roditeljima je važno da izabrani suplement bude u potpunosti prirodan.

Strath - 100% prirodan dodatak ishrani

Strath je plazmolizirani biljni kvasac, 100% prirodni dodatak ishrani baziran na biljnom kvascu koji se tokom svog rasta hrani sa više od 50 pažljivo odabranih vrsta lekovitog alpskog bilja, uz dodatak meda i sveže ceđenog soka pomorandže. Ne sadrži konzervanse, veštačke boje, arome ni druge aditive.

Strath sadrži čak 61 vitalni element od čega je 11 vitamina, 19 minerala, 20 amino-kiselina i 11 supstanci koje su ključne za ćelijsku funkciju.  Tu su vitamini B grupe B1, B2, B6, B12, vitamin C, folna kiselina, gvožđe, magnezijum, kalcijum, hrom, selen, cink…

Strath sadrži esencijalne amino-kiseline, odnosno one koje naše telo ne može samo stvarati, nego ih moramo uneti putem hrane ili dodataka ishrani. Ovo je posebno važno za decu koja su izbirljiva po pitanju hrane, zbog čega izbegavaju određene namirnice, pa je njihova ishrana nepotpuna. Uzimanjem plazmoliziranog biljnog kvasca deca će tako, uz vitamine i minerale, uneti i sve amino-kiseline koje su važne za pravilan rast i razvoj.

Korišćenje Strath sirupa ispitano je u kliničkim istraživanjima na dečijoj populaciji gde se pokazalo da redovan unos plazmoliziranog biljnog kvasca može smanjiti pojavu gripa i prehlade za više od 40%.

Pomaže jačanju imunog sistema. S obzirom na kompleksan sastav Strath sirup je idealan za prevenciju bolesti kao što su virusne i bakterijske infekcije respiratornog i digestivnog sistema.

Delotvornost  Stratha dokazana je u više od 30 naučnih istraživanja tokom 40 godina, a od izuzetne je važnosti spomenuti kako do sada u istraživanjima nije zabeležena nijedna nuspojava. Njegov kvalitet potvrđuje i to što je prisutan na tržištu već više od 60 godina!

Osim što jača imunitet, plazmolizirani biljni kvasac može povećati i apetit vaših školaraca.

Istraživanja su pokazala kako plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u povećanju koncentracije i izdržljivosti, a samim tim deca će imati i bolje rezultate u učenju.

Strath plazmolizirani biljni kvasac potražite u apotekama ili poručite na našem online shopu.