Putnička dijareja

Letnji meseci su period u godini kada se veliki broj nas sprema za odmor i putovanje. Divni dani na planini, moru ili u banji brzo se mogu ispuniti agonijom, pojavom simptoma putničke dijareje. Kako lečiti putničku dijareju kad se pojavi, ali još važnije, kako je sprečiti?

 

24/08/2022

Putnička dijareja je problem koji se javlja kod velikog broja ljudi prilikom putovanja. Simptomi se obično javljaju već u prvim danima, počinju od mučnine, grčeva u stomaku, malaksalosti, ali se mogu nastaviti i povraćanjem, prolivom i povišenom telesnom temperaturom. Neki turisti primete simptome tek po povratku kući.

Putnička dijareja najčešće prođe kroz nekoliko dana i ne ostavlja trajne posledice na organizam, ali prava je šteta izgubiti dragocene dane na plaži ili u prirodi grčeći se u krevetu u bolovima.

U nastavku teksta govorićemo o lečenju putničke dijareje, i da li postoji način da je u potpunosti izbegnemo. Ali pre svega, važno je razumeti zašto do dijareje dolazi.
 

Zašto do dijareje dolazi?

Putnička dijareja nastaje kao reakcija tela na unos mikroorganizama na koje organizam nije navikao u svojoj redovnoj ishrani. Naime, sva voda i hrana sadrže mikroorganizme na koje se naše telo adaptira kada ih konzumiramo svakodnevno. Svaki geografski prostor ima sopstvenu klimu, vlažnost, i druge uslove koji utiču na razvoj tih mikroorganizama. Kada pređemo iz jednog okruženja u drugo, mikroorganizmi u vodi i hrani se promene. Iako oni ne smetaju meštanima koji ih ceo život konzumiraju, u našem stomaku oni mogu izazvati pravu pometnju.

Pogrešno je smatrati da dijareju možemo dobiti samo u zemljama čije su infrastrukture i dalje u razvoju, kao što su zemlje Afrike i Latinske Amerike. Iako je opasnost od bakterija kao što su Escherihia coli i salmonela u ovim regijama povećana, procenat obolelih turista Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Turske je takođe veoma veliki i nije uvek vezan za navedene bakterije. Nekada pometnju u crevima može izazvati samo konzumiranje namirnice koja je nova za organizam, ili jela koje i kod kuće jedemo, pripremljena sa drugim sastojcima, začinima i uljima.
 

Imam putničku dijareju, šta sad?
 

Ukoliko do dijareje dođe, važno je ne ignorisati simptome i prilagoditi svoje navike, ne bi li nas muke što pre napustile. A dobro je pri ruci na putovanju uvek imati i neki od probiotskih preparata.

Kroz izbacivanje, povraćanje i proliv, telo izgubi velike količine vode. U kombinaciji sa tropskim klimama, ulazimo u ozbiljan rizik od dehidratacije, zbog čega je veoma važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.

Zbog iritacije stomaka, tečnost treba unositi često, ali u malim količinama, da ne bi došlo do naglog izbacivanja. Pri vraćanju u normalan tok organizma, vratite se na izbalansiranu ishranu, ali svoj stomak poštedite izazova kao što su masna hrana, mesne prerađevine ili mahunarke. Zagrevanjem hrane veliki broj mikroorganizama odumire, tako da je bolje izbegavati sirovu hranu i jesti kuvano.
 

Kako izbeći dijareju?

Kod putničke dijareje probiotici su prva pomoć za ovo neprijatno stanje. Probiotici će svakako pomoći za ublažavanje simptoma dijareje, ali ukoliko počnete sa korišćenjem Terranova probiotskih preparata 5-7 dana pre putovanja, osiguraćete svoj stomak, i znatno smanjujete rizik da se dijareja uopšte pojavi.

Za prevenciju putničke dijareje preporučujemo Terranova probiotske preparate - Mikroflora kompleks za odrasle i Dečiji probiotik – Terranova Friendly Microflora.

Terranova Microflora kompleks pored probiotika sadrži i prebiotik. Probiotici su živi bakterijski organizmi koji blagotvorno deluju na crevnu ravnotežu. Prebiotici nisu živi i njih ljudski organizam ne razgrađuje. Njihova razgradnja započinje tek u debelom crevu pod uticajem bakterija. Njihovi razgradni produkti uništavaju štetne organizme i podstiču rast normalne crevne flore. Ova kombinacija je optimalna za pripremanje organizma za nove geografske lokacije.

Za mališane, tu je Terranova Dečiji probiotik. Kapsule ne samo da podstiču zdravlje creva, već i štite od posledica sunčevog zračenja, što je u ovom periodu veoma važno. Probiotici jačaju imunitet, i samim tim održavaju naše zdravlje i pomažu u borbi sa drugim izazovima i bolestima na putovanju.

Kada nam je telo zdravo i opušteno, tek tada možemo istinski da uživamo u našem odmoru. Obezbedite sebi bezbrižno letovanje.