Slatko a bez šećera!

Ako "sugar free" i "no added sugar" hranu birate, šta mislite, da li stvarno šećer ne konzumirate?

09/01/2019

Da li ste se nekada pitali šta određene reči na deklaraciji proizvoda znače ili ste ih, jednostavno, shvatali doslovno?

Namerna ili shvaćena kao deo svakodnevice i životnog ritma, dijeta, odnosno poseban režim ishrane, je nešto što u velikoj meri utiče na zdravlje, raspoloženje, dobru energiju i zadovoljstvo sopstvenim fizičkim izgledom. Hrana je verovatno jedan od prvih činilaca na koji obratimo više pažnje kada želimo da ostvarimo određeni cilj: da poboljšamo zdravstveno stanje ili formu i fizički izgled.

Gullon, zdrav biskvit bez šećera i bez dodatog šećera!

Organska, domaća, kvalitetna, proverena – jednom rečju, nutritivno kompletna hrana je nešto za čim posežemo bez nedoumica i sumnji kada je zdravlje posredi. Još ako na privlačno upakovanom proizvodu stoje one dve ili tri čarobne reči: Sugar free, tj. No added sugar, naše unutrašnje zadovoljstvo odmah poraste do maksimalne granice. Jer, šećeri su glavni krivci za gojaznost i razne probleme, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, alergija, itd, zar ne?

Ali, da li je zaista sve baš onako kako piše?

Sugar free i no added sugar u prevodu na srpski jezik bi doslovno značili: bez šećera, odnosno bez dodatog šećera. Ono na šta treba obratiti pažnju kada su "sugar free" proizvodi u pitanju jeste činjenica da oni ipak sadrže jednu vrstu šećera, koji, u stvari, nije klasičan šećer. U pitanju je tzv. šećerni alkohol (eritritol, maltitol, ksilitol, manitol, sorbitol, laktitol, izomaltol).

Ovi šećeri sadrže 2-3 puta manje kalorija u odnosu na običan, beli šećer (4cal/g). To znači da proizvodi sa ovom oznakom, ipak, sadrže šećere ali manje od 0,5g po porciji od 100g. Šećerni alkoholi poseduju hibridnu strukturu koja je nešto između molekula šećera i molekula alkohola – nisu ni klasičan alkohol, a ni klasičan šećer.

Najčešće ih možete naći u slatkišima, sladoledima, keksima, čokoladama, žvakaćim gumama. Oni u dodiru sa jezikom stvaraju sladak ukus u ustima, ali su otporni na fermentaciju bakterija, odnosno ne uzrokuju karijes.

Veoma su popularni kod osoba koje su na dijetama, kod sportista, kao i kod dijabetičara, jer ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. U poslednje vreme, upravo zbog svih ovih pozitivnih svojstava, u svetu je nastala prava pomama za alkoholnim šećerima. Međutim, i sa njihovom upotrebom treba biti obazriv, jer ako se koriste u prevelikim količinama, mogu izazvati neželjene efekte, poput dijareje, nadimanja, gasova, problema sa varenjem.

No added sugar hrana poseduje svoje prirodne šećere

 

 

U ovim namirnicama nema dodatog šećera u toku proizvodnje, niti zamene za šećer. Međutim, to ne znači da u hrani ovog tipa nema šećera uopšte. Određeni proizvodi sadrže znatne količine prirodnog šećera (konzervirano voće je jedan primer) i/ili neke druge ugljene hidrate. Recimo, fruktoza se najčešće nalazi u proizvodima na bazi voća (džemovi, marmelade, sokovi...).

Zato i sa proizvodima ove vrste treba biti oprezan, jer iako su u njihovom sastavu prirodni šećeri, oni su ipak u dobroj meri kalorični jer poseduju ugljene hidrate.

U suštini, samo je na vama koji ćete proizvod odabrati nakon čitanja njegovog sastava i kalorijske vrednosti. Da li će to biti sugar free kesica nekog fitnes keksa ili no added sugar sok, nebitno je. Sve dotle dok ste svesni šta unosite organizam i razumete kompletan deklaracijski sastav određene namirnice, moći ćete i da vodite računa o svom zdravlju na pravi način.

Baš kao i uvek, prava mera je najbolje rešenje za sve dileme!

 

Na ovom linku poruči svoj zdrav keks: Gullon!