Zeleni adut zdravlja – čudesni celer

Celer (Apium graveolens) ima brojne zdravstvene prednosti. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Idealan je za mršavljenje, jer je niskokaloričan. Ono što ga svrstava u adute zdravlja jeste izobilje antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

24/07/2023

Zašto je celer zdrav?

Ova korenasta biljka pomaže u održavanju zdravog srca. Zbog visokog sadržaja kalijuma (koji se inače smatra čuvarem srca) celer podstiče normalan krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Biljna vlakna koja se nalaze u celeru, pozitivno utiču na varenje i zdravlje crevne flore, održavajući optimalan balans dobrih bakterija. Takođe, celer sprečava zatvor. Sve to povoljno deluje na opšte zdravstveno stanje.

Celer je posebno značajan za snadbevanje tela vitaminima. Kao izvor vitamina K, ključan je za jačanje kostiju, dok ga vitamin C svrstava u čudesnog čuvara imuniteta.

Kada je reč o zdravlju, svi znamo da je povrće iz bašte uvek najbolji izbor.  Ako ste u prilici da sadite celer znajte da on ne zahteva nikakve posebne metode uzgoja. Reč je o dvogodišnjoj otpornoj biljci, kojoj je potrebno plodno tlo, dobra drenaža i umereno sunce.

Upotreba celera

Zbog specifičnog mirisa i ukusa, ali i bogatog nutritivnog sastava, celer je svoju primenu našao u brojnim specijalitetima (supama, salatama, umacima...), ali i medicinskim preparatima. Može se konzumirati sirov ili termički obrađen.

Koren celera je snažan i mesnat. Bele je boje, ima blagu slatkastu notu, te se najčešće koristi u pripremi supa i variva. Lepo se kombinuje sa drugim povrćem i mesom. Stabljike celera se često koriste u sirovom stanju za grickanje kao zdravi snack, ali i kao dodatak u salatama i jelima koje zahtevaju hrskavost i osvežavajući ukus. Što se listova tiče, oni su tamnozeleni, puni hranljivih materija. Koristimo ih u salatama, marinadama, čorbama ili kao začin.

Sok od celera  je napitak koji svojim brojnim blagodetima sve više nalazi mesta u rednovnoj konzumaciji.

Koje sve koristi imamo od celerovog soka?

Detoksikacija organizma: Sok od celera ima diuretički učinak, što dovodi do izlučivanja toksina iz tela i pomaže u čišćenju jetre.

Hidratacija: Sok od celera je izvrstan izvor vode, pa može pomoći u održavanju hidratacije tokom dana.

Smanjenje upala: Antioksidansi i fitonutrijenti prisutni u ovom soku mogu smanjiti upalne procese u telu.

Poboljšanje probave: Celerov sok podstiče probavu, ublažava zatvor i podržava zdravu crevnu floru.

Ako niste u prilici da sami uzgajate celer i da od njega pravite sok, postoji alternativa koja pruža punu čašu zdravlja. Celerov sok iz ponude Biotta brenda prati najviše standarde organske proizvodnje i nudi pun ukus ovog povrća.