Sastojci
BAZA:
- 200g integralnog keksa bez šećera Gullon Digestive
- 1 kašika kakao praha
- 4-6 kašika kikiriki putera (zavisno od gustine putera)
- zaslađivač, opciono
FIL:
- 1l mleka NATRUE It's not milk
- 160g gustina
- 1 kašika esencije vanile
- 200g kikiriki putera
- 70ml zaslađivača (agava nektar, javorov sirup ili med)
DŽEM:
- 250g malina
- 4-5 kašika čia semenki
- zaslađivač, opciono
Priprema
Samleti GULLON keks, dodati mu kakao prah i kikiriki puter pa opet proraditi u multipraktiku. Smesa ne sme biti suva. Po potrebi, dodati još kikiriki putera i utisnuti na dno posude, okvirnih dimenzija 20x30cm.
Ugrejati NATRUE mleko, dodati mu vanilu, zaslađivač i promešati. Odmeriti gustin i otopiti ga u oko 100ml odvađenog mleka. Neprekidno mešajući, sipati gustin u mleko i kuvati na tihoj vatri. Ne prekidajte mešanje kako ne bi zagorelo na dnu. Kada se fil zgusne, dodati mu kikiriki puter i dobro promešati. Topao fil preliti preko baze. Površinu fila možete prekriti najlonom kako se ne bi uhvatila korica, ali možete i preskočiti ovaj korak. Ostavite da se prohladi dok spremate čia džem.
Operite i prosušite maline. Pospite ih sa čia semenkama i izgnječite viljuškom. Po želji, zasladite. Rasporedite džem preko kikiriki fila i stavite posudu u frižider da se kolač stegne.
Saveti
Ukoliko u kikiriki fil ili čia džem dodajete tečni zaslađivač poput agave, javorovog sirupa ili meda, za po 1 kašiku povećajte količinu gustina tj. čia semenki.
Recept pripremila Danijela Veganjamcije