Kolač od kikiriki krema i čia malina

Jednostavna i preukusna veganska poslastica koja se ne peče. Savršeno kremasto, posno i zdravije.

08/10/2023

Sastojci

BAZA:

  • 200g integralnog keksa bez šećera Gullon Digestive
  • 1 kašika kakao praha
  • 4-6 kašika kikiriki putera (zavisno od gustine putera)
  • zaslađivač, opciono 

FIL:

  • 1l mleka NATRUE It's not milk
  • 160g gustina
  • 1 kašika esencije vanile
  • 200g kikiriki putera
  • 70ml zaslađivača (agava nektar, javorov sirup ili med)

DŽEM:

  • 250g malina
  • 4-5 kašika čia semenki
  • zaslađivač, opciono

 

Priprema

Samleti GULLON keks, dodati mu kakao prah i kikiriki puter pa opet proraditi u multipraktiku. Smesa ne sme biti suva. Po potrebi, dodati još kikiriki putera i utisnuti na dno posude, okvirnih dimenzija 20x30cm.

santamed-gullon-digestive-keks

Ugrejati NATRUE mleko, dodati mu vanilu, zaslađivač i promešati. Odmeriti gustin i otopiti ga u oko 100ml odvađenog mleka. Neprekidno mešajući, sipati gustin u mleko i kuvati na tihoj vatri. Ne prekidajte mešanje kako ne bi zagorelo na dnu. Kada se fil zgusne, dodati mu kikiriki puter i dobro promešati. Topao fil preliti preko baze. Površinu fila možete prekriti najlonom kako se ne bi uhvatila korica, ali možete i preskočiti ovaj korak. Ostavite da se prohladi dok spremate čia džem.

santamed-natrue-biljno mleko

Operite i prosušite maline. Pospite ih sa čia semenkama i izgnječite viljuškom. Po želji, zasladite. Rasporedite džem preko kikiriki fila i stavite posudu u frižider da se kolač stegne.

Saveti

Ukoliko u kikiriki fil ili čia džem dodajete tečni zaslađivač poput agave, javorovog sirupa ili meda, za po 1 kašiku povećajte količinu gustina tj. čia semenki.

 

Recept pripremila Danijela Veganjamcije