Sastojci
- 500g skuvanog pasulja
- 130g tahinija/susamovog putera
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 3 supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
- 2 kašičica BYODO dijon senfa
- 5 supenih kašika BYODO chili-paprika sosa
- po potrebi: tečnosti u kojoj se kuvao pasulja tj. gusta tečnost iz konerve/tegle sa pasuljem
- za serviranje: BYODO hrskavi hlebčidi od pirinča i heljde
Priprema:
1. Veče pre spremanja, pasulj isperite i potopite u vodu. Ova praksa je korisna kako bi se neutralisala fitinska kiselina koja se nalazi u mahunarkama. Fitinska kiselina je anti-nutrijent, i kada se ona neutrališe (potapanjem u vodi) naše telo bolje prisvaja sve minerale i vitamine iz namirnice. Sutradan, pasulj skuvajte i ocedite. Sačuvajte 50-100ml tečnosti.
Možete koristiti i kupljeni, kuvani pasulj iz teglice/konzerve. Ocedite ga (sačuvajte 50-100ml tečnosti) i isperite.
2. Odmerite sastojke i proradite ih u blenderu. Probajte i korigujte ukuse.
3. Po potrebi, korigujte gustinu dodavanjem tečnosti u kojoj se pasulj kuvao.
4. Servirajte namaz u pliću posudu, pospite maslinovim uljem i seckanim začinima (list peršuna i mirođije) i seckanim povrćem (cherry paradajz, paprika, masline).
5. Poslužite sa BYODO hrskavim hlebićima od pirinča i heljde. Možete ih umakati ili napraviti kanapee.
Recept pripremila Danijela Veganjamcije